Son yıllarda başarı ile uygulanmaya başlanan Rhinolight-UV Işık Tedavisinin alerjik rinit tedavisinde büyük bir heyecan yarattığını söyleyebiliriz. Merkezimizde uygulamaya başladığımız Rhinolight Işık Tedavisinin verimi sayesinde hastalarımızın yaşam kalitesinin iki veya üç uygulamadan sonra çok daha iyi bir hale gelebildiğini gözlemliyoruz.
Rhinolight Işık Tedavisi sadece tanı konmuş alerjik rinit hastalarına uygulanır. Tek ya da kombine şeklinde kullanılan ilaçların (antihistitaminik tablet ya da şuruplar, steroid içeren burun spreyleri gibi) alerjik rinit yakınmalarını kontrol altına alamadığı hastalar, ilaç kullanmanın sakıncalığı olduğu alerji rinit hastaları (hamilelik, emzirme, aktif spor yapma, karaciğer ya da böbrek yetmezlikleri gibi), başka bir hastalıktan dolayı kullandığı ilaçların anti alerjik ilaçlarla etkileşim gösterebileceği hastalar, uzun süreli ilaç kullanmayı tercih etmeyen hastalar ve uygulamakta olduğu alerji tedavisinde destek isteyen hastalar ve uygulamakta olduğu alerji tedavisine destek isteyen hastalar Rhinolight tedavisine aday hastalardır.
Rhinolight yüksek yoğunluklu, belirli oranda ultraviyole A ve B ışınları içeren görünen bir ışık türüdür. Ultraviyole ışığı burnun alerjen madde ile karşılaşması sonucu oluşan bağışıklık sistemi yanıtının aşırıya kaçmasını engelleyerek etkisini gösteriyor. Bu tedavi biçiminin klinik olarak test edilmiş ve onaylanmış bir tedavi yöntemi olduğu belirtmek isteriz.
Rhinolight ışık tedavisinin etkileri hızlı ve uzun solukludur. Alerjik rinit hastalarının yakınmalarında yüksek oranda iyileşme sağlar. İyilik dönemleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Yakınmaların düzeyine göre tedavi kürlerini yıl içerisinde birkaç kez tekrar etmek gerekebilir. Her yaş grubuna yapılabilmekle beraber 14 yaş altındaki hastalara kontrollü olarak yapılabilir. Rhinolight Işık Tedavisi alerjik rinit tedavisinde tek başına ya da antihistaminik ve/veya steroid gibi ilaçlar ile kombine edilerek de kullanılabilir. Mevsimsel rinitte (Saman Nezlesi) haftada 3 kez olmak üzere iki hafta boyunca toplam 6 uygulama, tüm yıl süren alerjik rinitte ilk hafta 3 ve daha sonra haftada bir kez olmak üzere toplam 8 uygulama yapmaktayız.
Uygulama burun içerisine ilerletilen özel bir el aparatı ile görülebilen ışığın 2-3 dakika süre ile uygulanması şeklinde olmaktadır. Uygulama sırasında hasta kesinlikle ağrı duymadığı için herhangi bir anestezi yapmaya gerek yoktur. Nadiren görülebilen tek yan etki, burun içerisinde kuruluk ve kabuklanmanın olmasıdır, bu yakınmayı gidermek için de nemlendirici kremler kullanmaktayız. İlk bir-iki uygulamadan sonra alerjik yakınmalarda geçici bir artış görülebilir, bu beklenilen bir yanıttır. Hastanın alerjiye bağlı yakınmalarında azalma genellikle birkaç uygulamadan sonra başlar ve ikinci haftada belirgin hale gelmektedir.