Vertigo kendinizin ya da çevrenizdeki nesnelerin aynı bir topaç gibi döndüğünü hissetmenizdir. Genellikle baş dönmesi olarak tanımlansa da her baş dönmesi hissi vertigo demek değildir. Dengesizlik, yalpalama, sarhoşluk hissi, sersemlik ya da boşluğa basma hissi gibi yakınmalar vertigo değildir. Bunlara “dizziness“ denir, vertigo ile alakası yoktur ve genellikle kulağı ilgilendirmeyen hastalıklarda görülür.
Vertigo bir hastalık adı değil, bir hastalığın belirtisidir. Dolayısı ile “bende vertigo hastalığı var“ demek doğru bir tanımlama olmaz. Sanıldığının aksine vertigo sadece kulak hastalıklarında değil aynı zamanda nörolojik, dahili, ortopedik ve bir takım göz hastalıklarında da görülebilmektedir.
Vertigo yapan hastalıkların çoğu rahatsız edici ancak göreceli olarak önemsiz olan hastalıklardır. Ancak önemli olan bir vertigo atağında olayın ciddi bir hastalığın bir belirtisi olup olmadığını ayrıt etmektir (Ani işitme kaybı, tümöral hadiseler, beyin kanamaları vs ). Bu nedenle hastadan alınan klinik öykü ve fizik muayene bulguları oldukça önemlidir.
Vertigo tansında bir çok tanı yöntemi kullanılmakla beraber, son yıllarda çok popüler olan ve kliniğimizde de kullandığımız VNG (Videonistagmografi) ve VHIT (Video Head Impulse Test) oldukça faydalı bilgiler sağlamaktadır.
VNG ile baş dönmesi esnasında ortaya çıkan “nistagmus“ adı verilen istemsiz göz hareketleri saptanmakta, VHIT ile de iç kulakta bulunan denge organlarının fonksiyonları değerlendirilmektedir.
KBB pratiğinde en çok rastladığımız vertigo nedeni halk arasında “Kristal Hastalığı“ olarak bilinen BPPV (iyi huylu, ataklar halinde, baş hareketleri ile ortaya çıkan baş dönmesi) hastalığıdır. Normalde iç kulak sıvısı içerisinde olmaması gereken yerde olan parçacıkların kontrolsüz hareketi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın tanısında ve aynı zamanda tedavide kullandığımız “kristalleri olması gereken yere tekrar gönderme hareketlerinin (manevralar) hangisi olacağına karar vermek, bir takım tanısal hareket testleri sonucu ortaya çıkan göz hareketlerinin tipinin, yönünün ve hızının tespitiyle mümkündür. İşte VNG ve VHIT testleri bu anda devreye girer. Bu testleri kullanarak hastalık kulakla mı ilgili, kulakla ilgili ise denge siniri ya da diğer denge organları mı arızalı, BPPV hastalığı varsa hangi kulak hangi kanal arızalı ve düzeltmek için hangi manevrayı yapmamız gerekiyor buna karar veriyoruz.